WNT maakt gebruik van cookies, om u de best mogelijke service te garanderen.
Door verder te gaan op deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies.
Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.

MonsterMill PCR UNI van WNT

05-06-2017

Boren, centreren, frezen – de MonsterMill PCR UNI van WNT combineert 3 gereedschappen in één en biedt met 4 snijkanten de hoogste performance en een voeding per tand tot 0,137 mm/omw.

De specialist voor duiken, schuin induiken en frezen

De MonsterMill PCR UNI, de nieuwe duikfrees van WNT, doet zijn naam eer aan. Hij is namelijk niet alleen een monster als het om proceszeker schuin induiken met grote hoeken of extreem tijdspaanvolume bij sleuffrezen draait. Hij leert ook materialen zoals staal, roestvrij staal en gietijzer om hem te vrezen als hij ze met zijn vier snijkanten en zijn gepatenteerde centreerpunt binnendringt.

Met de MonsterMill PCR UNI heeft WNT een enorme krachtpatser in huis gehaald waarmee bedrijven in de verspanende industrie een nieuwe wereld op het gebied van frezen in kunnen duiken. En dat bedoelen we letterlijk. De frees kan namelijk niet alleen ruwfrezen en finishen, hij is ook een meester op het gebied van verticaal induiken. De PCR heeft vier snijkanten ter beschikking waarmee niet alleen bij het boren hoge voeding en een snelle aanzetdiepte kunnen worden gerealiseerd. Hoge voeding per tand, tot 0,137 mm/omw is ook bij schuin induiken, sleuffrezen en zijdelings omtrekfrezen zonder probleem mogelijk. De MonsterMill PCR UNI is de enige frees met 4 snijkanten die het gehele spectrum – van boren en proceszeker schuin induiken met grote hoeken tot sleuffrezen – omvat. Hij is met zijn vier snijkanten, waarmee hij tot een derde meer voeding kan realiseren, duidelijk in het voordeel ten opzichte van conventionele duikfrezen met drie snijkanten.

Optimale spaanbreuk

Ondanks de hoge snijsnelheden die met de PCR UNI mogelijk zijn, overtuigt de MonsterMill ook op het gebied van proceszekerheid. De speciale kerngeometrie is zo uitgevoerd dat bij het duiken en boren de spanen worden afgebroken en geen krulspanen kunnen ontstaan. Door de veilige afvoer via de spiraalgroeven hoeft u ook niet bang te zijn voor spaanophoping, zodat een veilig proces is gegarandeerd. “We hebben de MonsterMill PCR UNI met twee concurrenten vergeleken. Bij de ene duikfrees werden de spanen helemaal niet gebroken en ontstonden er lange lintspanen. Bij de andere frees was boren beperkt mogelijk en ontstond er aanzienlijke snijkantopbouw”, herinnert Daniel Rommel zich. “Met de MonsterMill PCR UNI werkte alles zeer goed. We hadden een mooie spaanbreuk en een proceszekere spaanafvoer. En dat bij hogere voeding.”

Extreem rustige loop

De uitzonderlijk rustige loop die de PCR UNI tijdens de test heeft vertoond, was volgens Rommel ook opmerkelijk. De WNT-productmanager zegt dat dit te danken is aan de ongelijke verdeling van de snijkanten en de ongelijke spiraalhoek van de frees. “Door deze speciale geometrie wordt voorkomen dat het gereedschap gaat slingeren en begint te vibreren”, aldus Rommel. Zelfs hoge induikhoeken tot 45° kunnen zonder de voeding te verlagen rustig lopend en proceszeker worden uitgevoerd en moeten slechts bij het boren lichtelijk worden gereduceerd. Zelfs bij het induiken tot 90° in schuine vlakken garandeert de PCR UNI een stabiel arbeidsproces en maximale precisie. Juist bij deze toepassingen biedt het gepatenteerde 142° centreerpunt tussen de boorsnijkanten een doorslaggevend voordeel: hiermee is snel centreren zonder voorafgaand helicoïdaal frezen mogelijk.

Doorlooptijd drie keer korter

“Als gebruikers in een schuin vlak willen boren, moesten zij vroeger dit vlak helicoïdaal op 1xD frezen, zodat de boor vervolgens zijdelings kon worden geleid. Deze bewerking hoeft men dankzij het centreerpunt op de PCR UNI niet meer uit te voeren”, aldus Rommel. Het invoeren van het werkstuk volstaat om automatisch een centrering voor het aansluitende boorproces te genereren. “Dat maakt onze duikfrees bijzonder efficiënt”, aldus Rommel. De productmanager laat er tevens geen twijfel over bestaan dat met de MonsterMill ook helicoïdaal boren mogelijk is, echter met een klein maar fijn verschil: Door de hoge induikhoek - bij helicoïdaal boren tot 25° - is men met de MonsterMill PCR UNI ook nog eens aanzienlijk sneller. “Met de traditionele bewerkingsmethode hebben we voor 100 boringen (Ø 10mm) 25 minuten nodig; met de MonsterMill hebben we dit in 8 minuten gedaan en hebben we daarmee de doorlooptijd drie keer korter kunnen maken.”

Overtuigende feiten

De MonsterMill PCR UNI is een echte duizendpoot die bij het ruwfrezen met vier snijkanten een hoog tijdspaanvolume aan de dag legt en als gereedschap met finishvertanding ook zeer goede finishoppervlakken tot stand brengt. Zijn rustige loop die voor stabiele en precieze bewerkingsprocessen zorgt, dankt hij aan de ongelijke verdeling van zijn snijkanten en de ongelijke spiraalhoek. Zijn opmerkelijke eigenschappen – het steile induiken, het snelle centreren dankzij het gepatenteerde centreerpunt en het trillingsvrij schuin induiken tot een induikhoek van 45° – maken de MonsterMill PCR UNI tot het ultieme gereedschap voor het bewerken van staal, roestvrij staal en gietijzer. De hoge proceszekerheid door de optimale spaanafvoer, alsmede de aanzienlijk kortere bewerkingstijden die door de hoge voeding bij HPC-frezen en -boren mogelijk worden gemaakt, leveren tevens overtuigend bewijs over de gehele linie.

U wilt zich ook door de kwaliteit van de nieuwe MonsterMill PCR UNI van WNT laten overtuigen? Laat u dan simpelweg door de competente verspaningsspecialisten bij WNT adviseren via het gratis servicenummer 0800 921 0000 of maak een persoonlijke afspraak met de WNT-experts van de buitendienst.

Aanvullende informatie alsmede een productvideo van MonsterMill PCR UNI vindt u op www.wnt.com